Dynamische content in e-mailmarketing

Een effectieve manier om goed verrijkte e-maildatabases optimaal te benutten, is het gebruik maken van dynamische velden en blokken in je nieuwsbrieven. Je stuurt hierbij één nieuwsbrief naar iedereen, maar laat de content afhangen van de profielen van de ontvangers.

In de meeste e-mailtools stel je dit per blok/artikel in, door aan te geven welk deel van de ontvangers die content te zien moeten krijgen. Voldoet een ontvanger niet aan de voorwaarde van zo’n blok? Dan wordt die content niet getoond aan die ontvanger.

Laten we kijken hoe dit bij diverse e-mailtools in zijn werk gaat (update: september 2020).

Spotler

Bij Spotler (voorheen Mailplus) maak je content wel of niet zichtbaar op basis van Interesses (databaseveld) of Dynamische lijsten. Interesses kan je als profielveld instellen (multi-select veld) en dynamische lijsten maak je aan bij Lijsten, waarbij je alle mogelijke selecties kunt toepassen en de mogelijkheden voor je dynamische blokken dus ook eindeloos zijn.

Hierboven zie je de selectiemogelijkheden voor een dynamisch blok. In dit geval de keuze voor een Dynamische lijst, waarbij (in dit voorbeeld) een ieder die Interesse heeft in de landen België, Duitsland en Frankrijk het blok getoond krijgen.

Je ziet in het screenshot hierboven dat het dynamisch (‘Optioneel’) blok is omdat er bij ‘Vrije opmaak’ boven het artikel gemeld staat aan welke eisen het blok moet voldoen om getoond te worden.

Mailchimp

Afhankelijk van het abonnement van Mailchimp, is het mogelijk om dynamische content toe te voegen aan je mailingen.

Rechtsboven kies je per blok voor ‘Set Dynamic Content’.

Vervolgens kies je uit je voorgedefinieerde groepen (Groups) aan eigenschappen, voor de eigenschap die je wilt.

In de Editor zie je vervolgens welke blokken dynamisch zijn geworden.

Bij Mailchimp is het noodzakelijk om groepen (Groups) te maken in je lijsten/audiences als je een niet-standaard veld wilt gebruiken. Bij de groep geef je je doelgroep de eigenschap mee waar je gebruik van maakt in de mailing.

Clang

Selecties bij Clang kunnen complex ingesteld worden. Bijvoorbeeld iemand die in de afgelopen maand op een link heeft geklikt die getagd is als ‘Jeans’.

Als je dynamische content wilt instellen, kan dat in Clang door meerdere variaties van hetzelfde blok te maken, in plaats van alleen een blok ‘aan’ of ‘uit’ te zetten voor de ontvanger.

Je ziet hier dat er meerdere tabjes (voorwaarden en inhoud van blokken) zichtbaar zijn per blok. Bij het laatste tabje in het blok kan je dan kiezen om deze altijd te tonen of als fall-back te gebruiken indien aan de andere voorwaarden niet is voldaan.

Hierboven zie je dat je de selectie kunt maken in de blokken en deze niet van te voren hoeft in te stellen in je database/audiences. Clang is daarmee zeer geavanceerd in de mogelijkheden wat betreft dynamische content.

Copernica

In Copernica is het mogelijk om alle databasevelden te gebruiken als basis voor de dynamische blokken in je mailings. In tegenstelling tot de andere tools is Copernica stukken technischer en werk je met programmeertaal om content wel of niet te laten zien. Het voordeel hiervan is dat je tekst, zinnen en zelfs woorden in content dynamisch kunt maken en wel/niet kunt tonen op basis van voorwaarden, zoals:

{if $Aanhef==”Heer”}toon deze tekst{else}zo niet toon deze tekst{/if}

Contentblokken zijn ook volledig wel/niet zichtbaar te maken op basis van tags, welke hier ‘Smarty Tags’ worden genoemd.

Advies nodig over inrichting van je campagnes?

Met bovenstaande e-mailtools heb ik ruime ervaring en ik kan je helpen om conceptueel campagnes met dynamische content te bedenken én het in te regelen. Neem contact op voor de mogelijkheden.

Alles over mijn E-mailmarketing dienstverlening >